Waar moet ik op letten bij de keuze van een winkel alarmsysteem?

Waar moet ik op letten bij de keuze van een winkel alarmsysteem

Open je binnenkort een winkel en ben je op zoek naar de meest gunstige optie voor een alarmsysteem? Of ben je aan het oriënteren voor een nieuw soort alarmsysteem voor je winkelpand? In dit artikel helpen we je een eindje op weg. Want waar moet je op letten bij de keuze van een winkel alarmsysteem? En wat zijn andere opties binnen inbraakbeveiliging?

Waarom investeren in inbraakbeveiliging voor je winkelpand?


Voor we dieper in gaan op de opties, eerst de vraag: waarom investeren in inbraakbeveiliging? Buiten het feit dat verzekeringen hierin eisen stellen, is het vooral prettig voor je eigen gemoedstoestand. Ja, als inbrekers willen, komen ze echt wel binnen. Juist om die reden is het zo belangrijk tijd te steken in het vinden van een passend alarmsysteem voor je winkelpand!

Want waar voorkomen altijd beter is dan genezen, wil je in het geval van ziekte toch dat er een medicijn is. Met een alarminstallatie voor je winkel, ben je in staat alsnog in te grijpen bij een ongenode gast. Daarnaast vangt een winkel alarmsysteem menselijke fouten op. Vergeet je een keer de deur op slot te doen? Dan heb je je alarmsysteem nog als opvangnet.

 

Waar je op moet letten bij de aanleg van een winkel alarmsysteem

 

Los van de risicoklasse waar je winkel in valt, zijn er een aantal punten om op te letten bij het kiezen van je winkel alarmsysteem. Als het alarmsysteem voor je winkelpand hieraan voldoet, heb je een optimaal werkend systeem dat 100% te vertrouwen is.

  • Allereerst moet er bij het ontwerp een risico-inschatting zijn gemaakt van het winkelpand.
  • Een VEB of BORG gecertificeerde installateur legt je alarmsysteem vervolgens aan en zorgt voor jaarlijks onderhoud.
  • De doormelding van het alarmsysteem moet aangesloten zijn bij een PAC, ofwel een Particuliere Alarmcentrale.
  • Deze doormelding moet uiteraard worden opgevolgd door iemand die bij je winkelpand gaat kijken, zodat er ook actie plaats vindt n.a.v. het alarm.

Zit je in een hoge risicoklasse? Dan zijn de eisen aan je winkel alarmsysteem nog zwaarder. Denk aan een extra beveiligde wijze van doormelding, opvolging door een particuliere bewakingsdienst of zelfs trildetectie op je gevels in combinatie met een camerasysteem.

 

Een betrouwbaar alarmsysteem kent meerdere schakels

 

Zoals je leest zijn er veel partijen betrokken bij een goed werkend alarmsysteem. Niet alleen de installateur ervan, maar ook de alarmcentrale en degene die bij een alarmdoormelding in actie komt. Verschillende schakels die het alarmsysteem tot een succes maken dus. Maar: hoe meer schakels, hoe langer de ketting. In sommige gevallen is de inbreker er al vandoor, nog voordat er actie is ondernomen.

 

Een winkel alarmsysteem in combinatie met mist beveiliging

 

Sommige winkeleigenaren kiezen daarom voor een aanvullend systeem in de vorm van winkelbeveiliging met mist. Zeker als je in een hoge risicoklasse zit is dit aan te raden. Een Mistmonster werkt als een waakhond en komt on the spot in actie.

Terwijl de alarmcentrale een melding krijgt van de inbraak, komt Mistmonster al direct in actie door de inbreker af te schrikken met verblindende mist. Vaak is de inbreker er al vandoor – uiteraard zonder buit – voordat de alarmdoormelding is opgevolgd!

Je kan je dan ook af gaan vragen of een compleet winkel alarmsysteem wel nodig is, als er waakhondachtige alternatieven als Mistmonster zijn? In het geval van beveiliging is meer bijna altijd beter. Hoe meer vormen van beveiliging, hoe groter de kans dat de inbraak voorkomen wordt, de inbreker gepakt wordt, of de inbreker het zelfs niet eens meer probeert.

 

Winkel beveiliging met mist als een op zichzelf staand alternatief

 

Toch is uitgebreide winkelbeveiliging met alarmdoormelding, camera’s, trildetectie én een Mistmonster niet voor elke (startende) ondernemer te betalen. In sommige gevallen is het installeren van enkel een Mistmonster dan ook een optie. Het is tot op heden wat onconventioneel, maar zeker effectief.

Doordat een Mistmonster de ongenode gast direct detecteert én in actie komt door binnen amper een paar seconde de volledige ruimte te vullen met mist, is het een uiterst betrouwbare manier van winkel beveiliging. Ook op zichzelf staand. Daarnaast krijg je bij mistuitstoot real-time een melding op de Mistmonster app, waardoor je in staat bent naast de mistuitstoot nog andere stappen te ondernemen.

 

Laat je altijd adviseren door een beveiliging expert!

 

Al met al komt dus het een en ander kijken bij het aanleggen van een betrouwbaar winkel alarmsysteem of een andere methode van beveiliging. Laat je dan ook altijd adviseren door experts die er verstand van hebben. De ene winkel is de ander niet. Een laptopzaak heeft weer hele andere beveiligingsbehoeften dan een extern magazijn.

Mistmonster is een onderdeel van ASB Security. We hebben alle kennis in huis om je te helpen bij het kiezen van betrouwbare inbraakbeveiliging die past én werkt. Vragen over inbraakbeveiliging, mistbeveiliging en alarmsystemen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.