Inbraak alarm opvolging: politie vaker te laat bij spoedmeldingen

De alarm opvolging is in ons land niet altijd even optimaal. Uit cijfers van de politie blijkt dat agenten de eerste helft van 2019 in 15-20% van de gevallen te laat ter plaatse waren. Hoe zit dit precies? En schiet de Politie te kort in de alarm opvolging of speelt er meer mee? In dit artikel gaan we er dieper op in.


Alarm opvolging door de politie: de landelijke cijfers

Laten we allereerst voorop stellen dat we blij mogen zijn dat de politie er het grootste deel van de spoedgevallen op tijd bij is. Toch zijn de cijfers opvallend, want de Politie streeft al 5 jaar naar een succespercentage van 90%. Dat streven hebben ze tot op heden landelijk nog niet gehaald. Het gaat overigens niet alleen om inbraakmeldingen, maar ook andere ongevallen.

Goed om te weten: de cijfers lopen per gemeente erg uit een. Waar je in Zeist zowat zeker mag zijn van een goede alarm opvolging (93,9% op tijd), is de situatie in Sint Anthonis schrijnend te noemen (49,2%). Bekijk op deze site hoe jouw gemeente scoort.


Alarm opvolging in de praktijk sneller dan de cijfers zeggen

Het programma Kassa heeft de politie gevraagd om een reactie. Er komt direct naar voren dat hun cijfers de werkelijkheid donkerder laat lijken dan het eigenlijk is. Er zouden dubbele meldingen in de cijfers zijn opgenomen. Ook werkt de politie met een systeem waarbij agenten op een knop moeten drukken bij aankomst. Bij een ernstig ongeval willen ze dit natuurlijk nog wel eens vergeten.

 

In gunstigste geval is de alarm opvolging alsnog 10% te laat

Toch is het wel goed je bewust te zijn van het feit dat agenten ook maar mensen zijn. Het is en blijft een feit dat er altijd gevallen zijn waarin de politie te laat ter plaatse is. De streefnorm ligt niet voor niets op 90%. Dat houdt in dat zelfs wanneer ze deze norm bereiken,  in 10% van de gevallen de alarm opvolging te traag is.

Dat is in de praktijk ook goed te zien. In het geval van inbraken weten de daders schrikbarend vaak weg te komen. Ze zijn overal op berekend en daardoor ontzettend snel. Vaak staat er zelfs een vluchtauto of ander voertuig paraat om de kans om gepakt te worden te verkleinen.


 

Maak jezelf onafhankelijk van alarm opvolging door de politie

Wat dit betekent? Dat een traditioneel inbraak alarm vaak niet voldoende is. Hoe hard agenten ook hun best doen op tijd ter plaatse te zijn, de alarm opvolging is in veel gevallen nooit snel genoeg. Het is daarom verstandig ook te investeren in beveiligingsoplossingen die je onafhankelijk maken van alarm opvolging door mensen.


Mistgenerator jaagt inbrekers zelf weg

Dit is één van de redenen waarom we als ASB Security Mistmonster hebben ontwikkeld. Een mistgenerator maakt je onafhankelijk van alarm opvolging, of dit nu via een meldkamer of politie gaat. Hoe dat komt? In het geval van een inbraak, komt de mistgenerator direct zelf in actie.

Waar inbrekers normaal hun gang kunnen gaan tot de politie eraan komt, jaagt de mistgenerator ze nu direct weg met een verblindende laag mist. Binnen een paar seconden is de ruimte ermee gevuld. Voor de inbreker is het onmogelijk nog wat te zien. Al schrikken ze in de praktijk vaak zo erg van de eerste mist, dat ze er van de schrik vandoor gaan. Zonder buit.


Een aanvulling op de je alarmsysteem

Uiteraard hoef je je huidige alarmsysteem niet meteen de deur uit te doen. Het blijft ontzettend handig en belangrijk dat er een alarmdoormelding plaatsvindt in het geval van een inbraak. De Mistmonster mistgenerator werkt perfect in combinatie met bestaande systemen. Ook kiezen sommige ondernemers ervoor hun installatie uit te breiden met camera’s of een sirene.


Positief alarm opvolging nieuws om af te sluiten

Ondanks dat sinds 2015 het streven van 90% landelijk nog steeds niet is behaald, wil dat niet zeggen dat elke regio met teleurstellende cijfers zit. In Zuid-Limburg streven ze ernaar alle spoedmeldingen binnen 2 minuten door te geven aan agenten. Elke agent die op straat aanwezig is kan hiervoor worden opgeroepen. Het resultaat? De cijfers van Zuid-Limburg zijn de afgelopen jaren met 10% verbeterd! In het eerste deel van 2019 zaten ze bijna op die 90% norm.


Meer weten over onafhankelijk zijn van alarm opvolging?

Wil je als ondernemer niet te maken krijgen met duizenden euro’s schade ten gevolge van inbraak? Dan is het – ondanks de cijfers – hoe dan ook verstandig te kijken naar oplossingen die je onafhankelijk maken van de politie. Je wil niet bij die 10% van de gevallen waar in ze wel te laat zijn horen.

Ervaar zelf – geheel vrijblijvend – hoe het is om als inbreker te maken te krijgen met een mistgenerator. Het meemaken is altijd beter dan erover lezen!

 

 

Mistgenerator zelf ervaren