Wat voor invloed heeft Corona op de inbraken in Nederland & België?

De Corona-crisis zorgt voor veel verschuivingen in onze samenleving en wereld. De ene sector maakt overuren, de andere ligt compleet stil. We zijn van veel files naar geen files gegaan. Van een vervuilde lucht naar een veel schonere. In slechts een paar weken is het dagelijkse leven dat we kennen compleet getransformeerd. Geldt dat ook voor de criminaliteit in ons land? Zijn er veranderingen? En is het toe- of afgenomen?


Inbraken in opvallende sectoren

Er vinden sowieso nog inbraken plaats, helaas. Sterker nog: er vallen slachtoffers in verrassende sectoren. Sinds de uitbraak van COVID-19 vonden er diverse inbraken plaats bij gezondheidscentra. De buit? Mondkapjes en flessen antibacteriële gel. In normale tijden zou men zich flink afvragen wat een inbreker moet met een dergelijke buit. Nu is één ding duidelijk: de daders wilden extra geld verdienen op deze goederen.


Het nieuwe goud: mondkapjes

Mondkapjes zijn op dit moment schaars door de crisis en men is bereid de hoofdprijs ervoor te betalen. Het is het nieuwe goud. Er schijnen zelfs mondkapjes te verdwijnen binnen ziekenhuizen. In Breda hebben ze daardoor moeten besluiten de mondkapjes voortaan achter slot en grendel te leggen. „Als we straks niet meer kunnen bijbestellen krijgen we echt een probleem.”

Zorgspecialisten slaan alarm, zo ook op Twitter:

tweet-corona-inbraak-mondkapjes
Het heeft gezondheidscentra behoorlijk wat angst aangejaagd. Praktijken besluiten geen mondkapjes meer achter te laten na sluitingstijd om te voorkomen dat criminelen deze meenemen. Een huisartsenpraktijk in Bommelerwaard hing zelfs een brief op voor inbrekers. “Beste inbreker. In dit pand heeft, zowel de huisarts als de STMR thuiszorg géén voorraad mondkapjes. […] U kunt dit pand dus overslaan”.

inbraken-corona

 

Coffeeshops: een ander opvallend doelwit

Naast mondkapjes, zijn ook andere goederen populair. Dat wiet in Nederland in trek is, bleek maar weer toen besloten werd dat alle horeca (dus ook coffeeshops) hun deuren moesten sluiten. Er stonden enorme rijen om nog op het laatste moment een joint te bemachtigen. De nacht na het besluit is er meteen nog een hoop extra drugs buit gemaakt bij een coffeeshop in Leeuwarden. Of het iets te maken heeft met het sluiten van de coffeeshops is niet bekend, maar de timing is erg toevallig.

Andere sectoren ook nog steeds de dupe

Ondanks de run op mondkapjes (en wiet), blijven retailers nog steeds de dupe van inbraken. Zo is de nacht van de persconferentie van 24 maart een kledingwinkel in Haren nog getroffen. De politie was binnen 6 minuten ter plaatse, maar dat was alsnog te laat. Wel zijn er camerabeelden van de inbrekers gemaakt. Er was voor zover bekend geen mistgenerator in het pand aanwezig.

Het brengt veel extra leed voor ondernemers die het nu al behoorlijk zwaar hebben. “Het is juist in deze al zo moeilijke tijd…onvoorstelbaar.” laat de eigenaresse van de kledingwinkel weten.


Gelukkig is er positief nieuws

In België meldt de politie van Waasmunster dat ze al een maand lang inbraakvrij leven. Geen enkele inbraak of diefstal is de afgelopen periode vastgesteld: een bijzonder record. We kunnen de voorzichtige conclusie trekken dat de inbraakcijfers in andere delen van België en Nederland waarschijnlijk ook wat lager liggen. We hebben het hier wel vooral over woninginbraken.

De politie vermoedt dat inbrekers hun “werkzaamheden” hebben neergelegd doordat mensen nu veel meer thuis zijn. Zo is er veel meer sociale controle en valt iemand met slechte bedoelingen meer op in de lege straten.


Politie waarschuwt voor potentieel meer inbraken bij bedrijven

Toch waarschuwt de Belgische politie wel alert te blijven. Vooral nu scholen, horeca en verschillende bedrijven gesloten zijn, is het volgens hen reëel dat inbrekers hun “werkterrein” gaan verplaatsen. Ze adviseren dan ook dat retailers en eigenaren van bedrijven extra veiligheidsmaatregelen nemen. Denk aan uitgebreidere inbraakbeveiliging, maar ook het regelmatig ter plaatse gaan voor controle.