Wat zijn de inbraakpreventie alternatieven voor rolluiken?

rolluiken-alternatief

Mistmonster geeft antwoord

Verzekeraars raden regelmatig rolluiken aan als beveiliging tegen inbraak. Toch krijgen we bij ASB Security (ons hoofdkantoor) vaker de vraag wat de alternatieven zijn voor rolluiken als inbraakpreventie. Mistmonster geeft vandaag antwoord.


Een van de vragen over rolluiken

“Ik kreeg het advies rolluiken te installeren als inbraakpreventie. Persoonlijk denk ik dat het inderdaad goed is inbrekers het moeilijker te maken op deze manier. Wat me alleen tegenhoud direct rolluiken aan te schaffen, is hoe het mijn winkeletalages compleet laat verdwijnen in de nacht. Ook heb ik gelezen dat het onderhoud van deze rolluiken best tegen kan vallen? Ik vroeg me daarom af wat voor andere opties er zijn.”

In dit artikel bespreken we de 3 alternatieve opties die er zijn: veiligheidsglas, anti-rampalen en mistbeveiliging. Moet je volgens VRKI 2.0 rolluiken laten installeren? Lees dan onderaan het artikel waar je wel rekening mee dient te houden.

Maar eerst: wat zijn de voordelen van rolluiken als beveiliging tegen inbraak?


De voordelen van rolluiken als inbraakpreventie

Rolluiken als beveiliging tegen inbraak werken vooral goed tegen gelegenheidsinbrekers. Een rolluik is lekker zichtbaar. Hebben de buren geen rolluiken? Dan gaat de inbreker eerder daar naartoe. Het werkt dus zeker preventief tegen inbraak. Probeert een inbreker het toch? Dan loopt hij veel vertraging op, doordat hij eerst door de rolluiken heen moet komen. Sommige rolluiken voorkomen ook vandalisme aan je pand.

Er zitten inderdaad ook nadelen aan het gebruik van rolluiken als inbraak beveiliging. Ze ontsieren je pand, zeker als ze slecht onderhouden zijn. Niet alle types zijn even eenvoudig schoon te maken. Daarnaast willen inbrekers wel eens met grof geweld de rolluiken ontwrichten. Dat zie je goed in deze video. Ramkraken zijn helaas steeds vaker aan de orde.

De kosten van inbraakwerende rolluiken liggen gemiddeld rond de € 800,- a € 900,- per meter.

 

alternatief-rolluiken-gewapend-glas


Veiligheidsglas: een alternatief voor rolluiken

Inbraakwerend glas maakt het inbrekers – net als rolluiken – een stuk lastiger om binnen te komen. Het grote voordeel van veiligheidsglas? Het is veel minder ontsierend is dan rolluiken. Of eigenlijk niet ontsierend. Het nadeel? Het is iets minder visueel en daardoor ook minder preventief. Ook op het gebied van inbraakwerend glas zijn er veel verschillende opties.

Zeker veiligheidsglas uit een hogere klasse is moeilijk te breken. Helaas worden inbrekers steeds brutaler en zijn ramkraken vaker aan de orde. Ze rijden tegenwoordig gewoon met een auto je pand binnen. Je kan je voorstellen dat lang niet alle soorten veiligheidsglas tegen bestand zijn. Ga daarom nooit voor een goedkoop type glas.

Afhankelijk van de bescherming die je zoekt, variëren de prijzen tussen de € 140,- en € 825,- per vierkante meter.


Anti-rampalen: een aanvulling

Dan heb je nog de anti-rampalen. Laten we voorop stellen dat anti-rampalen geen volwaardig alternatief zijn voor rolluiken. Toch noemen we ze als beveiligingsoptie, omdat ze helpen de bovenstaande maatregelen inbraakpreventiever te maken.

Anti-rampalen zijn – zoals de naam al doet vermoeden – palen die ramkraken met een voertuig zo goed als onmogelijk maken. Hoe meer heavy duty de anti-rampalen, hoe kleiner de kans dat een ramkraker er ooit doorheen komt met de auto. Erg effectieve beveiliging dus!

Telescopische anti-rampalen maak je overdag onzichtbaar door ze in de grond te laten zakken en in de nacht haal je ze omhoog. Statische anti-rampalen blijven altijd zichtbaar: iets minder mooi om voor je pand te hebben, maar net zo doeltreffend.

Wel zijn inbrekers tegenwoordig creatief. Er zijn gevallen bekend waarin ze een schans hebben gemaakt om met de auto over de anti-rampalen heen te vliegen. Over toewijding gesproken.

Statische anti-rampalen zijn te verkrijgen van € 200,- tot € 1050,- per paal. Telescopische anti-rampalen gaan vanaf € 600,- tot c.a. € 3,300,- per paal.

 

rampalen alternatief

 

Mistmonster of een andere mistgenerator als inbraakpreventie

Het laatste alternatief voor rolluiken is een mistgenerator als inbraak beveiliging. Voor wie mistbeveiliging nog niet kent: het ontneemt een inbreker direct het zicht. Hoe? Door binnen een paar seconden de ruimte te vullen met een dichte mist. Het hindert de inbrekers niet alleen: het levert ook een schrikreactie op. Inbrekers gaan er direct vandoor.

Doordat mistbeveiliging meer en meer bekendheid krijgt, werkt het ook nog eens effectief. Ziet een inbreker een mistgenerator-sticker op je pand? Dan kiezen ze liever voor een pand zonder deze vorm van beveiliging.

Een abonnement op Mistmonster kost € 69,- per maand.


Mistbeveiliging: verzekeraars raden het aan

Steeds meer verzekeraars in Nederland (bijna allemaal) raden een mistgenerator aan. Verzekeraars zien in de praktijk dat ondernemers die gebruik maken van mistbeveiliging minder snel last hebben van een inbraak. Is er toch ingebroken? Dan is de schade veel kleiner dan normaal.

 

 

Mistbeveiliging versus rolluiken

Daarnaast heeft mistbeveiliging net als veiligheidsglas het voordeel dat het geen afbraak doet aan je exterieur. Je pand ziet er zowel overdag als ’s nachts precies hetzelfde uit, zonder ontsierende rolluiken. Daardoor heb je ook geen vergunning nodig voor een mistgenerator, wat bij rolluiken soms wel het geval is. Zeker als het gaat om een monumentaal pand.

En heb je haast bij je investering in inbraakpreventie? Een mistgenerator is direct te plaatsen, zonder dat hij eerst ingemeten en op maat gemaakt moet worden (zoals een rolluik).

Tot slot is het grootste voordeel misschien wel dat je bij veel verzekeraars korting krijgt op je verzekeringspremie wanneer je kiest voor mistbeveiliging. En kies je voor een abonnementsvorm? Dan heb je ook niet te maken met een grote investering, wat je bij rolluiken wel hebt.


Goed om te weten over een mistgenerator als inbraakpreventie

Rolluiken, veiligheidsglas en anti-rampalen: het zijn allemaal inbraak beveiliging opties met hun eigen voor- en nadelen. De slimme lezer merkt vast op dat er nog geen nadelen voor mistbeveiliging zijn genoemd. En eerlijk? Die zijn tot op heden nog niet ontdekt. MITS je gaat voor een goede aanbieder die je systeem áltijd monitort.

Mistmonster biedt een all-in abonnement, inclusief 24/7 monitoring.


VRKI 2.0

Hou er rekening mee dat volgens VRKI 2.0 rolluiken een bouwkundige maatregel is en een mistgenerator een meeneembeperkende maatregel. Ondanks dat een mistgenerator preventief werkt, kan je deze niet als alternatief voor rolluiken inzetten als je volgens VRKI 2.0 verplicht bent bouwkundige maatregelen te treffen.

Buiten deze specifieke regelgeving om is een mistgenerator een perfect alternatief voor rolluiken. 

 

Let op: alle in dit artikel genoemde prijzen zijn slechts gemiddelde indicaties om je een idee te geven van de eventuele kosten.

 

Mistgenerator zelf ervaren