Inbraakpreventie: “Voorkomen is beter dan genezen” is het welbekende gezegde. Maar is dat ook echt zo? Moet je wel willen investeren in inbraakpreventie als je weet dat je verzekeraar toch uitkeert bij schade? Je betaalt tenslotte niet voor niets je verzekeringspremie!
Ja, het kan soms best zuur voelen te moeten investeren in preventieve maatregelen. Ondernemers die in de hogere risicoklassen vallen, zijn tenslotte volgens verzekeraars verplicht deze investeringen te maken. Liever steek je dat geld in vernieuwingen van je winkelinterieur, niet waar?
Toch zijn er genoeg redenen waarom je wel zou moeten willen investeren in inbraakpreventie.
Inbraak risico’s die verzekeringen niet (kunnen) dekken
Verzekeren is namelijk (helaas) niet de volledige oplossing voor de risico’s van inbraak. Verzekeraars kunnen lang niet alle schade dekken. Het scheelt je dan ook een hoop gedoe achteraf wanneer je preventief – in plaats van reactief – te werk gaat. Hieronder een overzicht van de risico’s waar we het over hebben:
1. Omzetverlies door tijdelijk geen voorraad
Is je voorraad meegenomen? Gelukkig vergoedt de verzekering de waarde van alle meegenomen spullen. Waar de verzekering echter niets in kan betekenen, is het omzetverlies dat is ontstaan doordat je tijdelijk zonder voorraad zat.
2. Producten zijn niet meer leverbaar
Het aanvullen van je voorraad kan even duren, maar meestal heb je binnen enige tijd je inventaris weer redelijk op orde. Waar alleen niet iedereen bij stil staat, is het feit dat soms niet alle goederen (bijvoorbeeld exclusieve producten) nog leverbaar zijn. Zonde als je hierdoor omzet misloopt.
3. Schade aan je interieur
Ondanks dat de verzekering herstelwerkzaamheden vaak vergoedt, hebben deze werkzaamheden enige tijd nodig en is je winkel niet meteen terug in topconditie. Terwijl jij je zaken weer oppak, kijken je klanten nog tegen een beschadigde inrichting aan. We hoeven je niet uit te leggen dat dit onbewust (negatieve) invloed heeft op het koopproces van mensen.
4. Verlies van belangrijke bedrijfsdocumenten
Naast de materiële schade ervaren ondernemers de grootste negatieve gevolgen aan het verlies van belangrijke bedrijfsdocumenten. Los van het feit dat het onhandig is als de helft van je administratie meegenomen is, is het laatste wat je wil dat gevoelige informatie in de handen van criminelen komt. Geef inbrekers niet de kans misbruik te maken van jouw gegevens.
5. Verloren tijd
Je hebt niet voor niets eindeloos veel uren van je leven in je onderneming gestoken. Het is ontzettend zuur dat al die tijdsinvesteringen deels teniet gaan door één inbraak. En dan hebben we het nog niet over de verloren tijd ná de inbraak. Je kan je voorstellen dat het contact met de verzekering, de vervanging van je voorraad en al het andere regelwerk veel tijd kosten. Tijd die je ook in promotie had kunnen steken.
6. Gevoel van onveiligheid
Tot slot houden ondernemers naast alle bovenstaande ongemakken vaak een onveilig gevoel over aan een inbraak. Iets wat geen geldbedrag kan verzachten. Sommige ondernemers geven zelfs aan minder goed te slapen nadat ze slachtoffer zijn geweest van een bedrijfsinbraak.
Gun jezelf een goede nachtrust en bespaar niet op de preventieve maatregelen die verzekeraars aanraden of zelfs verplichten. Ze adviseren het niet voor niets!
Inbraakpreventie hoeft geen dure investering te zijn
Investeren in preventieve maatregelen betekent overigens niet dat je direct een smak geld moet neerleggen voor rolluiken of rampalen. Het begint al bij het veilig opbergen van je bedrijfsdocumenten. Of het verzorgen van goede verlichting rondom je pand.
Inbrekers kiezen vaak ter plekke voor welk pand ze gaan. Zorg dat ze het jouwe voorbij lopen!
Weten ze toch binnen te komen? Zorg er dan voor dat ze dan vertrekken voor ze buit kunnen maken. Een mistgenerator is een aantoonbaar effectieve oplossing. En het hoeft niet duur te zijn: Mistmonster biedt mistbeveiliging ook als abonnement aan. Voor € 59,- per maand is je pand beveiligd met een mistgenerator, zonder dat je er zelf een hoeft te kopen.
Reaal Bedrijfswacht
Inbraakpreventie is niet de enige vorm van preventie. Zo kan je met simpele aanpassingen ook al veel beter opgewassen zijn tegen waterschade, brandschade of andere risico’s. Mistmonster werkt samen met verzekeraar Reaal en andere partijen om ondernemers hierin te ondersteunen. Zo blijft ondernemen leuk!
Wat is de beste mistmachine tegen inbraak?
Wordt een mistgenerator tegen inbraak ooit een eis bij de verzekering?
Het plaatsen van een mistgenerator: zo gaat dat te werk
Er is ingebroken in mijn bedrijfspand: wat moet ik doen?
Een mistgenerator kopen? Let hierop bij de aanschaf ervan
Te weinig bedrijven hebben een securityplan of beveiligingsplan
15 Inbraakpreventie tips voor bedrijven en winkels
Inbraak alarm opvolging: politie vaker te laat bij spoedmeldingen