Wat is het verschil tussen een rookmachine en een mistmachine (mistgenerator)?

verschil tussen een rookmachine en een mistmachine

Bij Mistmonster krijgen we wel eens de vraag wat het verschil is tussen een mistmachine, een mistgenerator en een rookmachine. Als het gaat om mistbeveiliging hebben wij het over een mistgenerator. Deze is gebouwd om een ruimte zo snel mogelijk te vullen met een dichte mist. Een rookmachine creëert een minder dichte mist en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij concerten of voor het maken van films. De term ‘mistmachine’ wordt voor beide soorten machines door elkaar gebruikt. Dat levert wel eens verwarring op.

Doel van de machine

Rookmachine

Doel rookmachine: De sfeer maken

Een rookmachine zorgt voor sfeer. Het maakt een groot dansfeest intiemer en zorgt voor de juiste verhitte sfeer in het moeras in de film. Rookmachines kunnen ook gebruikt worden als een vervanging voor vuurwerk, of als spannend effect bij een fotoshoot.

Mistgenerator

Doel mistgenerator: De sfeer verpesten voor criminelen

Een mistgenerator heeft helemaal niets met sfeer te maken. Deze wordt namelijk ingezet om inbrekers te stoppen. De mistgenerator wordt onzichtbaar in de ruimte geïnstalleerd. Wanneer inbrekers een ruimte binnendringen is het de taak van de generator om te voorkomen dat ze buit kunnen zien en meenemen.

Gebruikte vloeistof en dichtheid van de mist

Rookmachine

Rookmachine/mistmachine: rookvloeistof

De naam is misleidend. De rookmachine maakt namelijk geen rook. De ‘rook’ is een nevel die ontstaat bij het verhitten van rookvloeistof. Afhankelijk van het type rookmachine is dit een dichte of lichte nevel, die snel weer wegtrekt.

Mistgenerator

Mistgenerator: mistvloeistof

Een mistgenerator gebruikt een speciale mistvloeistof. Bij het vernevelen van deze vloeistof ontstaat een mist die het zicht in de ruimte beperkt. De mist uit een mistgenerator blijft lang hangen.

Dichtheid van de mist

Rookmachine

Rookmachine: lichte nevel

Afhankelijk van het type rookmachine is dit een dichte of lichte nevel, die snel weer wegtrekt.

Mistgenerator

Mistgenerator: dichte mist

De mist uit een mistgenerator is ‘ontworpen’ om het zicht in de ruimte te beperken. De mist blijft lang hangen en zorgt voor een zicht van minder dan 20 cm. Om daar een beeld van te krijgen: als u achter de computer zit, kunt u niet eens uw eigen handen op het toetsenbord zien.

Schadelijk voor de gezondheid?

Rookmachine

Rookmachine: lastig te zeggen

In 2015 werd de regelgeving aangepast voor het gebruik van diethylene glycol in rookmachines. Deze stof is bij langdurige blootstelling schadelijk voor de luchtwegen. De meeste fabrikanten gebruiken deze schadelijke stof niet meer, waardoor ook de meeste mist uit rookmachines onschadelijk is voor mensen. Vanwege de grote variatie aan rookmachines en soorten rookvloeistof is het lastig te zeggen of er sprake is van gezondheidsrisico’s.

Mistgenerator

Mistgenerator: niet schadelijk

De mist uit mistgeneratoren wordt uitgebreid getest op veiligheid voor mensen en goederen. De mist is niet schadelijk voor mensen en heeft ook geen effect op apparatuur in de ruimte, omdat er geen residu achterblijft. Computers en andere elektronica blijven onaangetast.