Waarom werkt een mistgenerator als inbraakbeveiliging?

Mistgenerator inbraakbeveiliging

Het is bekend dat een mistgenerator inbrekers afschrikt. Maar waarom gaan indringers er liever vandoor dan dat ze door graaien in de mist? Zoals de titel al zegt: een mistgenerator is een effectieve vorm van inbraakbeveiliging dankzij het menselijk instinct! Laten we daarom een kijkje nemen in het brein van de inbreker: wat gebeurt er in je hoofd tijdens een mistuitstoot?


Het start bij onze ogen: ons belangrijkste zintuig

Ondanks dat we lang niet zo goed zien als een kat is zicht is toch echt het belangrijkste zintuig van de mens. Sterker nog: onze ogen zijn veel beter ontwikkeld dan al onze andere zintuigen. We zijn als mens gewoonweg niet gewend te vertrouwen op onze reuk, gehoor en het gevoel in onze vingers.

Logisch, want onze ogen geven ons op een efficiënte manier ontzettend veel relevante informatie over onze omgeving. In één oogopslag zie je hoe groot een ruimte is, wat er ligt, wie er zijn, etc. Je andere zintuigen zijn veel trager in het verzamelen van deze informatie.

Instinctief gebruiken we dus het liefste onze ogen om te bepalen hoe we ons door een ruimte bewegen. De meesten van ons hebben niet geleerd onze andere zintuigen hiervoor in te zetten.


Inbraakbeveiliging met een mistgenerator pakt dit zintuig af

De mist van een mistgenerator ontneemt in één klap je volledige zicht. Je raad het al: doordat we als mens niet gewend zijn te vertrouwen op onze andere zintuigen, raken we door deze plotselinge verblinding compleet uit ons doen.


Zichtverlies maakt je trager

Waarschijnlijk heb je dit gevoel zelf al eerder ervaren. Bijvoorbeeld op een moment dat het licht plotseling uit valt, of wanneer je midden in de nacht de weg in een hotelkamer probeert te vinden. Zeker wanneer een omgeving niet bekend is, is het zowat onmogelijk jezelf nog snel door een ruimte te bewegen. Je gaat traag en op de tast verder.


En juist snelheid is belangrijk tijdens een inbraak

Je kan je voorstellen dat tijdens een inbraak snelheid juist belangrijk is. Inbrekers willen zo snel mogelijk en weer naar buiten om te voorkomen dat ze worden gepakt. Hoe meer je ze belemmert in hun acties, hoe groter de kans dat ze door het oponthoud gepakt worden.

Toch komt bovenstaand voorbeeld zelden voor. Waarom? Omdat de mist van een mistgenerator indringers vaak zó erg laat schrikken, dat ze door het plotselinge zichtverlies er gewoon meteen vandoor gaan. Zonder buit!


Geen zicht associëren we met potentieel gevaar

Ook daar is een evolutionaire verklaring voor. Want wist je dat mensen geprogrammeerd zijn om het donker en het gebrek aan zicht te associëren met gevaar? Ons instinct zegt dat we het donker zoveel mogelijk moeten mijden. 

Deze associatie stamt uit de tijden dat we nog midden in de natuur leefden. Het zit namelijk zo: roofdieren zijn vooral actief in de nacht. Het liefst gaan ze in het donker op pad naar een prooi, omdat ze dan veel beter in staat zijn hun slachtoffer te verrassen met hun aanval. Onze negatieve associatie met het donker, voorkomt dus dat we in de nacht rond gaan dwalen en veranderen in een prooi van een roofdier.


Bijna iedereen is bang voor zichtverlies

Het donker en het verlies van ons zicht wakkert ons dus onbewust flink wat angst aan. En bewust. Want wist je dat 9 op de 10 mensen aangeven ze van alle zintuigen het meest bang zijn hun zicht te verliezen?


Mistgeneratoren zijn daarom effectief als inbraakbeveiliging

Het geeft maar aan hoe afhankelijk we zijn van ons zicht, en hoeveel angst het ons aanjaagt als we er niet meer op kunnen vertrouwen. Al deze factoren bij elkaar zorgen ervoor dat inbraakbeveiliging met een mistgenerator inbraken effectief tegengaat. Ja, inbrekers maken gretig gebruik van het donker omdat ze dan minder snel gepakt worden. Maar vergeet niet: in het maanlicht zie je altijd nog wel iets. Het complete verlies van je zicht daarentegen, jaagt zelfs de meest professionele inbrekers weg. 


Mistbeveiliging: de schrik van een indringer

Daarbij zit je als inbreker al helemaal vol adrenaline. Je bent tenslotte bezig met een misdrijf waarbij je het risico loopt gepakt of herkend te worden. Op een alarm en camerabewaking zijn veel inbrekers voorbereid, dus daar schrikken ze niet meer zo van.

Maar het geluid van een mistgenerator én het verlies van zicht, is vaak genoeg om een flink gevoel van angst op te wekken. Je bent op zo’n moment al schrikgevoeliger dan normaal. Laat staan wanneer er zoiets onverwachts gebeurt!

Het levert genoeg angst op om op te geven en er direct vandoor te gaan.


Benieuwd naar hoe inbraakbeveiliging met een mistgenerator werkt?

Zou je zelf eens willen ervaren hoe jouw instinct reageert op de mist van een mistgenerator? We komen graag vrijblijvend met onze demobus langs bij je bedrijf voor een mistdemo. Zo maak je zelf mee wat de inbrekers meemaken.