Op internet zijn veel lijstjes met inbraakpreventie tips te vinden voor particulieren. Maar hoe zit dat voor ondernemers? Vaak moeten bedrijven nog op veel meer zaken letten als het gaat om inbraakpreventie, maar je moet het maar net weten. Waar moet je als bedrijf allemaal nog meer op letten om inbraak te voorkomen? We hebben daarom de beste inbraakpreventie tips voor bedrijven op een rijtje gezet.
Inbraakpreventie tip 1: Zorg voor SKG hang- en sluitwerk
Niet alleen particulieren doen er goed aan te investeren in SKG hang- en sluitwerk: ook ondernemers. SKG staat voor “Stichting Kwaliteit Gevelbouw” en maakt met een sterrensysteem duidelijk hoe inbraakwerend hang- en sluitwerk is.
Bij 2 SKG-sterren doet een inbreker er 3 minuten over binnen te komen en bij 3 sterren is dat 5 minuten. Over het algemeen beginnen inbrekers hier liever niet aan, want elke verspilde minuut is er één teveel. Denk ook aan SKG-sloten voor op ramen die open kunnen.
Inbraakpreventie tip 2: Ga voor inbraakwerend deurbeslag en dievenklauwen
Ben je bekend met het fenomeen cilindertrekken? Wanneer gelegenheidsinbrekers zien dat de cilinder van een deur buiten uitsteekt, is deze eenvoudig met een tang te verwijderen. Het gevolg? Een open deur. Er is daarom ook SKG-gekeurd deurbeslag op de markt die dit scenario voorkomen. Naar buiten draaiende deuren moet ook nog worden voorzien van dievenklauwen, anders kunnen inbrekers de scharnierpennen verwijderen.
Inbraakpreventie tip 3: Verwijder sleutels altijd
Het voelt misschien als een open deur, maar niets is minder waar: zowel particulieren als bedrijven laten soms voor de handigheid sleutels op de deur zitten. De deur mag misschien op slot zijn, maar toch geef je inbrekers op deze manier wel een extra mogelijkheid binnen te komen.
Inbraakpreventie tip 4: Gebruik certificaatsleutels
Certificaatsleutels zijn door niemand na te maken, tenzij je kan aantonen dat je het certificaat bezit. Zo voorkom je kwaadwillenden die per ongeluk toch een sleutel van je pand in handen krijgt er iets mee gaat doen. Zorg er daarnaast voor dat je precies weet welke medewerker een sleutel heeft, laat medewerkers tekenen bij ontvangst en zorg dat elke sleutel terug komt bij uitdiensttreding.
Inbraakpreventie tip 5: Maak je pand goed zichtbaar en zorg voor veel licht
Hoe meer inbrekers in het zicht moeten werken, hoe minder aantrekkelijk het doelwit. Zorg er daarom altijd voor dat struiken rondom je pand kort en laag blijven en dat het terrein is voorzien van goede nachtverlichting. Is je bedrijf goed zichtbaar vanaf de openbare weg? Dan zit je goed.
Inbraakpreventie tip 6: Laat beveiligers op verschillende tijden langs komen
Maak je gebruik van beveiliging? Dan is het belangrijk dat deze geen vaste routine hebben, zeker niet in de nacht. Als een inbreker écht wil, dan houden ze je bedrijf lang genoeg in de gaten precies elke routine in de gaten te hebben en daarop te handelen. Door onvoorspelbaar te blijven, weten dieven ook niet wanneer ze veilig toe kunnen slaan.
Inbraakpreventie tip 7: Maak binnen komen ook overdag moeilijk
Overdag zijn bedrijven vaak minder alert op wie er binnen komt. Wie gaat er tenslotte iets op klaarlichte dag meenemen? Helaas zijn er genoeg inbrekers (of zelfs cybercriminelen) die overdag gewoon binnen proberen te komen om toe te slaan. Train je medewerkers er daarom op dat ze altijd (op een vriendelijke manier) vreemden aanspreken en controleren wie ze zijn.
Inbraakpreventie tip 8: Laat bezoekers zich altijd melden
Nog beter: laat bezoekers zich altijd melden bij binnenkomst. Daarvoor hoef je niet eens een uitgebreide receptie te hebben: ook een office manager kan de boel goed in de gaten houden. Doordat iedereen zich direct moet melden, heb je veel meer zicht op wie er binnen komt.
Inbraakpreventie tip 9: Regel keycords voor bezoekers
Voor wie nog een stap verder wil gaan, regelt keycords of hesjes voor bezoekers. Op die manier maak je ook voor je personeel in één oogopslag zichtbaar dat je bezoeker een persoon van buitenaf is.
Inbraakpreventie tip 10: Ga voor alarmsystemen van BORG- of VEB-beveiligingsbedrijven
Het is sowieso belangrijk te investeren in een alarmsysteem (zeker als je risicoklasse dat van je vraagt), maar kies dan wel voor een goede aanbieder. Zij weten precies in welke VRKI risicoklasse je bedrijf valt en welke maatregelen getroffen moeten worden. Ook krijg je altijd een kwaliteitsdocument na oplevering. Door samen te werken met een BORG- of VEB-bedrijf mag je ervan uit gaan dat alles goed is aangelegd en goed werkt.
Inbraakpreventie tip 11: Zorg meteen goede alarmopvolging
Als het goed is zorgt je alarmsysteem voor een alarmdoormelding naar een PAC (particuliere alarmcentrale). De PAC-medewerkers verzoeken sleutelhouders bij een inbraak zo snel mogelijk naar het pand te komen. Dit om de politie binnen te laten. Nog beter is dat de PAC zelf ook sleutelhouder is. Dan pakken ze deze actie zelf op.
Inbraakpreventie tip 12: Jaag inbrekers ter plekke weg
Helaas is een inbraak niet altijd de hoogste prioriteit bij de politie. Het dan ook komt regelmatig voor dat ze om die reden te laat ter plaatse zijn. Dat betekent dat de inbrekers vaak al vertrokken zijn met de buit. Het laatste wat je als ondernemer wil. Door een mistgenerator (bijvoorbeeld van Mistmonster) te plaatsen, worden inbrekers ter plekke weggejaagd zonder buit. Zo ben je ook niet afhankelijk van de snelheid van de politie.
Inbraakpreventie tip 13: Verberg interessante en dure spullen
Zorg ervoor dat een inbreker bij binnenkomst niet meteen kan gaan graaien, maar berg waardevolle spullen op. Bijvoorbeeld in een kluis. Denk aan laptops, andere elektronica, harde schijven en alle (auto)sleutels. Zorg voor zoveel mogelijk obstakels tussen de inbreker en de dure spullen. Geef de inbreker ook niet de tijd op zoek te gaan naar de spullen of een inbraakwerende magazijndeur open te breken: laat een mistgenerator of sirene de inbreker wegjagen.
Inbraakpreventie tip 14: Plaats goede bewakingscamera’s
Of een inbreker nu succesvol is of niet: het is altijd fijn op beeld te hebben wie de poging tot inbraak heeft gedaan. Met bewakingscamera’s ben je in staat achteraf de beelden terug te kijken. Dat kan helpend zijn bij het opsporen van de dader(s). Daarnaast kan de PAC waar uw alarmsysteem bij aan is gesloten de beelden eventueel live doorzetten naar de politie.
Inbraakpreventie tip 15: Herzie regelmatig je beveiligingsbeleid
Zeker na een verbouwing kan het zijn dat delen in je pand kwetsbaarder zijn tegen inbraak dan voorheen. Bijvoorbeeld doordat alarmsystemen activiteit daar niet goed detecteren of om een andere reden. Ga daarom bij een verandering altijd na of je beveiligingsbeleid nog goed past bij de huidige situatie en of er uitbreiding nodig is. Dit geldt al helemaal na een inbraak. Het laatste wat je wil is dat ze nog eens terug komen voor meer.
Vrijblijvend advies van beveiligingsexperts?
Omdat we bij Mistmonster geloven dat veel inbraken te voorkomen zijn met inbraakpreventie, geven we graag advies aan bedrijven die het nodig hebben. Dus zou je graag kennis willen maken met één van onze beveiligingsexperts? Of wil je mistbeveiliging eens zelf ervaren? Neem dan zeker contact met ons op.
Bezoek voor meer tips en feiten onze social media kanalen.
Wat is de beste mistmachine tegen inbraak?
Wordt een mistgenerator tegen inbraak ooit een eis bij de verzekering?
Het plaatsen van een mistgenerator: zo gaat dat te werk
Er is ingebroken in mijn bedrijfspand: wat moet ik doen?
Een mistgenerator kopen? Let hierop bij de aanschaf ervan
Te weinig bedrijven hebben een securityplan of beveiligingsplan
15 Inbraakpreventie tips voor bedrijven en winkels
Inbraak alarm opvolging: politie vaker te laat bij spoedmeldingen