Verklarende woordenlijst

Wat is een mistgenerator / mistmachine?

Een indringer breekt bij u in, de mistgenerator reageert en vult de ruimte in enkele seconden met een dikke mist. Resultaat: uw waardevolle spullen en goederen zijn volstrekt onzichtbaar en de plannen van de inbreker komen onherroepelijk vroegtijdig toe een einde… Een mistbeveiligingssysteem is hét ultieme wapen tegen inbraak en criminele schade.

De mist uit een mistgenerator / mistmachine is ongevaarlijk voor mens, dier of (technische) goederen.

Verzekeraars in Nederland raden mistbeveiliging aan. Enkele verzekeraars bieden zelfs financiële ondersteuning bij de installatie ervan, of geven korting op uw verzekeringspremie.

Verzekeraars geven aan dat het een C/M3 maatregel is in de matrix van beveiligingsklasse.
Dit is vastgelegd in het document: D01/026 Installatievoorschriften mistgeneratoren. Dit document is tot stand gekomen in samenwerking met brancheverenigingen, verzekeringsmaatschappijen, overheid en inspectiebureaus en uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het VvBO.

Het document terug te vinden op de website van het CCV.
D01/026 Installatievoorschriften mistgeneratoren

De politie ziet mistbeveiliging als een positieve ontwikkeling in de strijd tegen criminelen. Veel departementen zijn blij met de introductie van het systeem en raden mistmachines aan. De Nederlandse Brandweer erkent het nut van mistbeveiliging en moedigt installatie aan, zolang dat gebeurt volgens de bestaande richtlijnen en best practices.

Volgens deze richtlijnen dient de brandweer en politie op de hoogte gebracht te worden door de installateur van het aanwezig zijn van een mistmachine. Ook als de mistgenerator is afgegaan kan de PAC de hulpdiensten op de hoogte stellen dat er een mistgenerator actief is.

Bron: D01/026 Installatievoorschriften mistgeneratoren

Onze mistmachines kunnen  5 tot 6 keer geactiveerd worden, zonder dat het nodig is om het vloeistofreservoir te vervangen. Dit is een behoorlijk voordeel als er bijvoorbeeld kort achter elkaar twee inbraakpogingen worden gedaan. Ook bij beschadigde ruiten of een beschadigde pui blijft de mistgenerator effectief.  Er is dan nog steeds voldoende mistvloeistof beschikbaar om de ruimte te blijven bijvullen.

U ontvangt  een bericht via de app zodra de vloeistof het niveau heeft bereikt dat er nog 2-3 mistuitstoten mogelijk zijn. Ons serviceteam maakt vervolgens met u een afspraak voor het wisselen van het vloeistofreservoir bij u op locatie.

Een mistgenerator kan standalone geplaatst worden zoals in het Mistmonster concept of ook bijna altijd aan een bestaande beveiligingsinstallatie gekoppeld worden. Bij verandering van locatie, kan de mistbeveiliging gewoon meeverhuizen. Een voordeel van de mistmachine is dat deze onzichtbaar kan worden weggewerkt in wanden en verlaagde plafonds. In veel situaties wordt het apparaat onopvallend en netjes in een hoek op de wand gemonteerd. Het doordachte ophangsysteem maakt een snelle montage zonder toestanden mogelijk.

Mistbeveiliging is een bewezen middel tegen ramkraken, inbraken en overvallen.
Een mistmachine is direct effectief. Veel inbrekers of overvallers profiteren van de ruime tijd die voorbijgaat voordat er iemand ter plaatsen is. Door de abrupte afname van het zicht wordt de kans ontnomen om op zoek te gaan naar goederen. Daarnaast veroorzaakt de snelle uitstoot van mist een schrikeffect.